Crackers van boerenkoolpulp
09 februari 2017 
in Diner
3 min. leestijd

Crackers van boerenkoolpulp

Wist je dat je heel makkelijk zelf glutenvrije crackers kunt bakken? Ik gebruik vaak boerenkoolpulp door de crackers. Wat zijn deze boerenkoolcrackers heerlijk! Deze crackers bevatten geen rare toevoegingen en dit recept is voor de beginnende en gemiddelde foody heel haalbaar. Hij is ook nog eens helemaal suikervrij, lactosevrij, en eivrij. Misschien heb je niet alle ingrediënten, maar ze zijn het waard om in huis te halen! Want deze ga je zeker weten vanaf nu vaker gebruiken. 

Deze crackers belegde ik met avocado en met homemade kurkumahummus. Een smaakvolle, voedzame en volwaardige lunch waar je flink op vooruit kunt.

Groentepulp produceren wij hier thuis bij het leven omdat we regelmatig juicen. We begonnen acht jaar geleden met een sapcentrifuge en hebben nu al een aantal jaar een slow juicer. Veel gaat richting de composthoop, maar hergebruiken vind ik indien mogelijk wel érg leuk!

Je hebt nodig

  • ½ cup pompoenzaad
  • ½ cup lijnzaad
  • ¼ cup chiazaad
  • ¼ cup psylliumvezels
  • 1 theelepel keltisch zeezout
  • peper naar behoefte
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1/3 cup gesmolten kokosolie
  • 1½  cup boerenkoolpulp (goed aangedrukt)
  • 2 cups (bruine) rijstmeel
  • 1½ cup water
  • evt: 3 eetlepels provencaalse kruiden

 

Aan de slag

Maal pompoenzaad, lijnzaad, chiazaad in de keukenmachine. Als je die niet hebt volstaat een blender ook. Het hoeft niet helemaal fijn te zijn. Stort het mengsel in een mengkom en voeg psylliumvezels, zout, peper, bakpoeder en evt de provencaalse kruiden toe.

Smelt de kokosolie op een laag vuurtje of au bain marie en meng dit door het deeg. Voeg het water toe, roer om en daarna de boerenkoolpulp en dan de rijstmeel. Kneed goed. Heb je een keukenmachine: laat die het werk doen. En anders lekker handmatig door elkaar kneden voor een goeie workout!

De substantie moet niet meer plakken aan je handen en moet gaan richting een klein beetje brokkelig. Als je pulp vochtiger is, dan zal je óf minder water óf meer meel moeten toevoegen.

Verdeel het deeg over drie gelijke delen. Als je een hele brede oven hebt kan je het deeg ook in twee delen. Leg een vel bakpapier ter grootte van je bakplaat/rooster op het aanrecht. Plaats de deegbal erop en daarboven op weer een vel bakpapier van hetzelfde formaat. Rol uit met een deegroller tot een hele dunne plak. Hoe dunner hoe knapperiger je cracker wordt.

Verwijder het bovenste bakpapier (als het goed is blijft het niet plakken!) en snij met behulp van een pizzasnijder het deeg in het door jou gewenste formaat. Je kunt grotere lunchformaten snijden maar ook kleine toastformaatjes voor bij de borrel.

Plaats de crackers in de oven en bak deze gaar en knapperig in ca 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Als je cracker dikker of vochtiger is, zal je meer tijd nodig hebben. Soms is de zijkant sneller klaar; haal die crackers er dan alvast uit en laat de rest nog even in de oven. Iedere oven is anders dus hou de oven vanaf 20/25 minuten in de gaten. Vermijd zoveel mogelijk een bruine kleur. Bij hoge temperaturen kan acrylamide ontstaan en dat is minder gezond voor je. Lees het artikel maar eens dat Monique van der Vloed hierover schreef.

Beleg de cracker bijvoorbeeld met deze hummus of eet ‘m bij deze heerlijke salade!

Variaties

Varieer gerust met smaken! Ga de oosterse kant op door de provencaalse kruiden te vervangen door 1½  eetlepel komijn en ¼ (of meer) theelepel chiliflakes/cayennepeper.

Of je dit ook met andere soorten groentepulp kunt doen? Natuurlijk! Denk aan pulp van spinazie, wortel, biet of gember bijvoorbeeld. Kan je prima mee bakken! Een mix ervan is natuurlijk ook een hele goeie optie. Met venkel of bleekselderij kan je ook variëren maar of je daar enthousiast van wordt is ook afhankelijk van je smaak.

Bewaren en invriezen

Hou je deeg over? Maak er een platte deegbal van en vries deze in. Ben je snel klaar als je de volgende keer crackers wilt bakken.

Bewaar de crackers luchtdicht (in bijvoorbeeld een weckpot) op een koele plaats, maar niet in de koelkast. De crackers blijven zeker drie dagen goed. Succes met bakken en geniet van je eigengemaakte pulpcrackers! Laat je me hieronder weten of het is gelukt en wat je ervan vindt?

Over de schrijver
Jessica Koomen blogt over duurzaam moestuinieren, handige moestuintips en gezonde recepten.
Reactie plaatsen